Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις που ξεκινάνε σήμερα στη Σμύρνη

Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες στην Τουρκία διαδηλώνουν ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που δυναμιτίζουν την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής
Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες στην Τουρκία διαδηλώνουν ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που δυναμιτίζουν την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής
Η ένταση στα Ελληνοτουρκικά, που τις τελευταίες μέρες τροφοδοτείται από την τουρκική προκλητικότητα, κάθε άλλο παρά εμποδίζει την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου μέσω ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Σήμερα και αύριο, πραγματοποιούνται στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης διαπραγματεύσεις, με αντικείμενο την ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, ένας νέος κύκλος έντασης έχει ανοίξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την τουρκική προκλητικότητα να εκδηλώνεται σε όλα τα μέτωπα, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, με εξαγγελίες εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης για πετρελαϊκές έρευνες εντός και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και, ταυτόχρονα, νέες απειλές κατά της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πετρέλαιο νότια του νησιού.

Οι διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε επίπεδο εκπροσώπων των γενικών επιτελείων αεροπορίας των δύο χωρών, έχουν δρομολογηθεί σε εφαρμογή των δεσμεύσεων που διαδοχικά έχουν αναλάβει απέναντι στο ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν αποδεχτεί από τα μέσα της δεκαετίας του '90, την κατάργηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου που καλύπτει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σε εφαρμογή των παραπάνω, καταργήθηκαν τα περιφερειακά αεροπορικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ και διατηρήθηκε μόνο αυτό της Σμύρνης, που καλύπτει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Περνώντας πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε (πρόσφατο ΚΥΣΕΑ) τη λειτουργία στη Λάρισα του CAOC-4, δηλαδή του υπαγόμενου στη Σμύρνη ΝΑΤΟικού κέντρου συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, σηματοδοτώντας, έτσι, την ελληνική αποδοχή στη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Η επόμενη διευθέτηση για την ολοκλήρωση των ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων ήταν να τακτοποιηθούν τα «τεχνικά» ζητήματα. Είναι προφανές ότι οι διμερείς αυτές διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο, υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ, θα εξελιχθούν σε συνομιλίες για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας - Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.

Εφαρμογή της «νέας δομής»

Εάν, τελικά, προχωρήσει η διασύνδεση των εναέριων χώρων των δύο χωρών, προκύπτει άμεσα θέμα επανακαθορισμού των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο, πράγμα που συνεπάγεται αλλαγές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, ελληνικές περιοχές ευθύνης θα περάσουν υπό τουρκικό έλεγχο, χωρίς, βέβαια, να συμβεί και το αντίστροφο, αφού σήμερα το Αιγαίο (εθνικός και διεθνής χώρος), λόγω της διασποράς των ελληνικών νησιών, τελεί υπό την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών (FIR Αθηνών, έρευνα και διάσωση κλπ.). Επίσης, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα τουρκικά αεροσκάφη που καθημερινά μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο θα απεικονίζονται από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ως «φίλια», οπότε και οι αναχαιτίσεις εκ μέρους των ελληνικών μαχητικών θα θεωρούνται χωρίς νόημα και ενδεχομένως να απαγορεύονται από το ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο, γίνονται για την εφαρμογή στο Αιγαίο της νέας δομής του ΝΑΤΟ και είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαγκωνίζονται με τις αντίστοιχες της Τουρκίας για την ανάληψη ρόλων στα πλαίσια των καταμερισμών που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Οι εν λόγω συζητήσεις αποτελούν ένα πρόπλασμα ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου, παρόλο που η επίσημη ελληνική θέση μιλάει για την ύπαρξη μόνον ενός προβλήματος, αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγμάτευση ΝΑΤΟικών προδιαγραφών(2010-01-19 00:00:00.0)
Συνένοχοι στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου(2009-07-26 00:00:00.0)
ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με ακέραιη την ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(2009-07-22 00:00:00.0)
Μετά τη «μάχη» η ψυχαγωγία των «ράμπο»(2000-06-07 00:00:00.0)
Ομολογημένη υποτέλεια(1997-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ